Baba-Mama

Tippek a gyerek neveléshez kismamáknak!

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

10 ok a három gyermek vállalása mellett

2011.06.17. 15:03 - F.Andikaa

Címkék: gyermekvállalás

Miért is jó nagycsaládosnak lenni? Mik az előnyei és hátrányai, azon kívül, hogy sok gond és mégis nagyon-nagyon boldog emberré tesz? Boldoggá egy életen át. Boldog vagy, mikor megszületik az első, minden megváltozik, mikor megszületik a második, az is felhőtlen boldogság, de mikor a harmadik is megszületik, akkor lesz teljes az élet, akkor megszűnik minden gond, hiszen nincs idő gondolkodni rajtuk és emészteni magunkat, csak gyorsan meg kell oldani és menni tovább.
 

1, Babaillat a háznál

Nincs már otthon apró pelenkásunk és minden babakorú csöppség láttán ellágyulunk? Ez természetes. Ki ne szeretné az illatos nyakacskákat vagy a puha talpacskákat?
Olyan jó lenne megállítani az időt, hogy mindig legyen egy kényeztetni való pici otthon! Máris egy jó érv a harmadik mellett.
Persze célszerű észben tartani, hogy ezek az apró illatos talpacskák egy napon 42-es cseppet sem illatos bakancsba bújnak, de annak is meglesz a maga szépsége.

2, Soha nem késő

A világ afelé halad, hogy a nők egyre később szülnek. Az egykeresős családmodell egyre kevesebb helyen működik, az anyáknak is dolgozni kell. Egyre kevesebb a 35 éves kor alatt először szülő, úgyhogy nyugodjunk meg, senki nem fog a gyermekünk nagymamájának nézni az oviban. Vagyis legalábbis nem csak minket.
Az érett fejjel történő szülésnek is megvannak a maga előnyei: kevésbé izgalmas kérdés már a munkahelyi előremenetel, a bulizás, több türelmünk lesz (jó esetben) kevésbé vágyunk el a gyermek mellől s immáron azzal is tisztában vagyunk, hogy a vele töltött évek visszahozhatatlanok, ezért alaposan ki kell használnunk ezt az időt.

3, Nyitottabbá válunk

A pszichológusok szerint az igazi testvérré kovácsolódás háromnál kezdődik. Mindent meg kell osztani, meg kell tanulni kivárni sorra kerülni. Mi is lenne jobb út a kompromisszumkészséghez és az alkalmazkodó képességhez, ha nem ez?
A nagyok büszkék lesznek a kicsire, és óvják, majd őt bekísérik az oviba s legott ott teremnek, ha az iskolában bántani merészelné bárki is. Egy új gyermek érkezése ünnep mindenkinek, új lehetőségek és örömök forrása.

4, Igazi profik vagyunk már

A klasszikus mondást sokan ismerik, ha az elsőszülött elejti a cumit, akkor átöltöztetjük a gyereket és kifőzzük a cumiját, a másodiknál csak lemossuk a csap alatt, a harmadiknál már csak a kutyát küldjük, hogy hozza vissza a kicsinek…
Rutinosak leszünk, kevésbé aggódunk.
Ismerjük a sírástípusokat, tisztában vagyunk a gyermekbetegségekkel, kívülről fújuk az oltások mellékhatásait. Nem aggódunk, ha a harmadik csemete hetekig kakaón és savanyú uborkán él, mert tudjuk, hogy majd kinövi. Nem beszél még? Addig jó, mert legalább van esélyünk nekünk is szóhoz jutni! Hát nem nagyszerű? Sokkal gondtalanabb és felesleges aggódásoktól mentesebb lesz a harmadik utód kisdedkora.

5, Költöznünk kell?

Miért is kellene? Egyáltalán nincs az sehol előírva, hogy minden gyermeket külön szobában kell elhelyezni. Beszéljük meg jó előre, hogy kivel fog aludni a kicsi. Célszerű az azonos neműeket egy szobába költöztetni, de ez sem szentírás, mindenhol másképp alakítják a körletrendet. Lehet, hogy a bátyus jobban kijön a kishúggal, a nagylánynak meg nagyobb szüksége van az elvonulásra. Az első időkben úgyis velünk alszik egy szobában, később meglátjuk miként alakul a nap ritmusa, melyik testvérhez passzol leginkább alvásban és szokásaiban.

6, Tegyünk a népességcsökkenés ellen

Nem éppen ez fordul meg az anyák 99,5 százalékának fejében, ez azért valószínű, de talán jó érzés, hogy tettünk valamit, amivel segítjük a nemzet fennmaradását és nem mellékesen megnöveltük az esélyét annak, hogy nagy számban szülessenek unokáink. (Ebben persze csak reménykedhetünk, de legalább jó példával jártunk elől.) Tény, hogy sok az egyke, pedig egy, az érettségizettek és az ennél magasabb végzettségű fiatalok körében végzett felmérés szerint – mielőtt belevetik magukat a családalapításba - a leendő szülőknek legalább két gyermek szerepel a terveikben…

7, Állami juttatások

Magasabb családi pótlék, 50%-os térítési díj az óvodában, iskolában. Igénybe vehető a főállású anyaság, amely azt jelenti, hogy 3 vagy több gyerek esetén az anya a GYES lejárta után a legkisebb 8 éves koráig illetve addig, míg a legnagyobb be nem tölti 18. életévét, otthon maradhat a gyerekekkel és a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegével azonos juttatást kap havonta.
Ez szolgálati és biztosított időt is jelent. Emellett nap 4 órát vagy otthoni munka esetén napi 8 órát dolgozhat, de a gyerekek az intézményben napi 5 óránál nem tölthetnek többet…
Létezik családi adókedvezmény és igénybe vehetők az utazási kedvezmények is.

8, Az újrakezdés lehetősége

Ha a második és a harmadik gyerek között netán elváltunk, az új baba egy teljesen más élet lehetőségét rejti magában. Fenekestül felfordul majd körülöttünk minden, de a változások sok jót is hozhatnak: új kapcsolatokat, új barátságokat.

9, Egyterűre váltunk

Párunknak már nem lehet több érve az ellen, hogy lecseréljük öregecske autónkat!
Három gyerekkel az egyterű autók kényelmesek igazán, melyekben hét ülés van s nagy a csomagtartójuk. Ne feledjük: lehet, hogy három biztonsági gyermekülésnek kell helyet biztosítani!
A lényeg, hogy beférjen mindenki: óvodás, kiskamasz, nagykamasz, baba, nagymama, nagypapa, kutya, babakocsi, utazóágy, etetőszék, kiskád, de még a bőröndök is.

10, Édes otthon

Legkisebbünk 8 éves koráig lehetünk otthon úgy, hogy minimális pénzbeli juttatás is jár nekünk az államtól nem szakad meg a biztosítási jogviszonyunk s szolgálati időt is szerzünk. Ha módunk van rá használjuk ki ezt a lehetőséget.
Ma már az internethasználat rohamos fejlődésével nem zárul ránk az ajtó, s a szülői szerepek szigorú férfi-női felbontásának maglazulásával arra is rábeszélhetjük párunkat, hogy vegye át tőlünk egy-egy alkalomra az ügyeletet a népes gyereksereg felett.
  (cikk: Kati )

 

A bejegyzés trackback címe:

https://baba-mama-mania.blog.hu/api/trackback/id/tr562992400

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása