Baba-Mama

Tippek a gyerek neveléshez kismamáknak!

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

Tippek a terhestornához

2011.06.20. 21:45 - F.Andikaa

Címkék: torna

Mielőtt hozzáfognál, fel kell mérned, hogy milyen szinten állsz jelenleg. Ha eddig nemigen törődtél a tornával, nem most kell belefognod a sportokba. Ha előtte rendszeresen űztél valamilyen sportot, azt kisebb változtatásokkal elvben folytathatod, de a legtöbb terhes nő nem tudja (de nem is kell!) olyan intenzitással végezni a gyakorlatokat, mint teherbeesése előtt. Ha eddig nem tornáztál, akkor sincs minden veszve. Van néhány dolog, amit terhesen is csinálhatsz, pl. gyaloglás, úszás és terhestorna. A lényeg az, hogy viszonylag könnyen végezd a gyakorlatokat és mindig figyelj a tested jelzéseire. Alapszabály, hogy a pulzusod ne haladja meg a 140-et. Túl meleg időben sem szabad edzeni, a test hőmérséklete kihat a babára. Különösen, ha hányingered van, ne tornázz túl sokat!

Felkészülés
Rendszeresen kell tornázni, így lesz a leghatásosabb. Heti 3-5 alkalommal 20-30 perc torna az ideális. Mindig jól melegíts be és befejezésül lazíts! Bőven legyen ivóvized! A megfelelő ruházat nagyon fontos - bő, kényelmes ruhát vegyél fel, olyan melltartót, ami megfelelően tart.

Egyensúly-érzék
A negyedik hónap után változik a tested gravitációs középpontja, könnyen elveszítheted az egyensúlyérzékedet. Bár a baba nagyon biztonságos helyen van, legjobb védelem a megelőzés!

Ne hátonfekve!
A negyedik hónap után, háton fekvésnél a méh súlya elnyomhatja a mögötte futó fő vérszállító ereket. Ezáltal csökken a babához eljutó vér (oxigén) mennyisége. A legtöbb nő el is szédül, ha sokáig fekszik a hátán. Tehát, a háton fekvést jó elkerülni, nemcsak torna közben.

Ne ugráljunk!
A terhesség előrehaladtával csökkentsd a gyakorlatok intenzitását! Ha kevesebbet is tornázol, a megnövekedett súllyal ugyanolyan keményen fogsz dolgozni. Az utolsó harmadban el kell hagyni az ugrálós, futós gyakorlatokat. A túl sok ugrálás amúgy sem jó az ízületeknek és csontoknak, de főleg nem a terhesség alatt. A tested ilyenkor egy relaxin nevű hormont termel, amely meglágyítja a porcokat, ezzel segítve a csontoknak eltávolodni a szülésnél. Ez egy nagyon jó dolog, de emiatt nagyobb az esélye a sérüléseknek az ugrálós gyakorlatoknál.

Ne dolgozd túl magad!
Ha túlságosan megizzadsz, a tested melege rossz hatással lehet a babára. Mindig igyál sok vizet a torna előtt, alatt és után is! Ha bármi fáj, vagy csak kényelmetlen érzés, azonnal hagyd abba a tornát!

Megállás azonnal!!!
ha
-fájdalmad, görcseid vannak,
-szédülsz,
-fáj a fejed,
-kifogytál a levegőből,
-megkeményedik a hasad,
-vérezni kezdesz,
-túlságosan felgyorsul a szívverésed
(általában 140-es pulzusig mehetsz, de ez néhány nőnek már túl magas érték, ezért van egy egyszerű beszéd-teszt - egyszerűen, ha már nem tudod folytatni a beszélgetést, miközben tornázol, túl sokat dolgoztál.

Mikor kezdhetsz újra a szülés után?
Normál szülés után ez általában 4-6 hét, császármetszés esetében 6-8, de megintcsak beszélj az orvosoddal, mielőtt hozzáfogsz a rendszeres edzéshez!

A bejegyzés trackback címe:

https://baba-mama-mania.blog.hu/api/trackback/id/tr963001438

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása