Baba-Mama

Tippek a gyerek neveléshez kismamáknak!

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Friss topikok

tippek a baba mama úszáshoz

2011.06.20. 22:07 - F.Andikaa

Címkék: babamama úszás

Ha a szülő úgy gondolja, hogy "babaúszásra" viszi gyermekét, fontos néhány dologról informálódni:

Az úszómozgás mint mozgásforma, és annak szerkezeti egyszerűsége, hasonlít a kisded kúszó - mászó mozgásához. Ezért már csecsemőkorban, elkezdhető a vízhez szoktatás. A fejlődés előrehaladtával és a rendszeres uszodai foglalkozásokkal már alacsony életkorban elérhetjük a vízhez szoktatáson keresztül az úszómozgást megközelítő egyes részmozgásokat, mozgásformákat. Kisgyermekeknél 3 éves korig, az ideg - izom koordináció még nem kellően érett, ebben az életszakaszban nagymértékű fejlődésen mennek keresztül.

Mi az a búvárreflex, hány hónapos korig tart?

Bár a csecsemők légzés visszatartása sokkal kifejezetebb - ha az arcukat víz éri -, reflexszerűen zárják el külső orrnyílásukat, szájukat. Ez a reflex hónapok múlva tompul, majd leépül. Gyermekorvosok és szakemberek sem tudták még meghatározni a búvárreflex tompulásának majd leépülésének az időpontját, általános vélemény, hogy ez az időpont, 3-6 hónapos kor között van. A babák nyitott szemmel, és szájjal merülnek a víz alá, de erre más élettani adottságok vonatkoznak.

 Otthoni felkészülés:

A medencés úszás előtt ajánlott a víz hőfokát csökkenteni. Az otthoni testhőmérsékletű fürdővizet fokozatosan lehet hűteni úgy, hogy fürdés után "hideg foltot" alkalmazunk. 1 - 1 fokkal lehűtjük, majd a baba testével megkavarjuk a vizet. 3 hónapos korra, érjük el a 30 - 31 fokot, ami ideális hőfok a baba testének.

 Később is elkezdhető:

A búvárreflexnek a későbbiekben - azaz nagyobb babáknál - a vízhez szoktatásban nincs szerepe (7, 8 hónapos kortól). Ennek ellenére nem kell attól tartani, hogy a már leépült reflex miatt nem kezdhető el a babaúszás. Minden babánál elkezdhető 1 éves korig. Az imitált merülésekkel ugyanazt az eredményt érjük el, csak nem olyan látványosan és valamivel később, mint a 3, 4 hónapos babáknál. 7, 8 hónapos csecsemőnél már a tudatos légzést kell tanítani.

A bejegyzés trackback címe:

https://baba-mama-mania.blog.hu/api/trackback/id/tr313001493

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása