Baba-Mama

Tippek a gyerek neveléshez kismamáknak!

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

Hogyan készülnek a gyermekvállalásra a férfiak?

2011.06.13. 19:23 - F.Andikaa

Címkék: gyermekvállalás

Férfi szemmel...

Egy szoros, meghitt kapcsolatban mindkét felet foglalkoztatja valamilyen módon, hogy a „szerelemnek a gyümölcse” is beérhet előbb utóbb, de erről férfi módra keveset beszélnek. Bizonyára mindenkinek vannak tippjei a saját párjára vonatkozóan, hogy milyen vágyak, fantáziák élnek benne majdani családjáról, apa szerepéről, gyermeknevelésről…

Vagy fogalmunk sincs róla? Ideje odafigyelni, milyen elejtett megjegyzéseket tesz családi, baráti, munkahelyi közegben… Ezekről megfelelő időben és hangon lehet majd tovább beszélgetni. De nem kell megijedni, ha csak lassan közelítenek egymáshoz a nézeteink.


Minden férfi nagyon egyedi, „párját ritkítja”,        ezért a megértésük nagy odafigyelés, időt, sőt ráhangolódást igényel. Mégis, néhány általános jellemző ismeretében talán sikerül hamarabb rátalálni a mi párunk észjárására, és így a ráhangolódásra, megértő elfogadásra.

A férfiak elsősorban azt a felelősségteljes nyomást érzik át, hogy a gyermek számára nekik kell az alapvető biztonságot megteremteniük: szerető anyát, kenyeret, s a feje fölé földelet. Ez óriási nyomás, lelki teher az olyan férfin, aki komolyan veszi a saját szerepét az emberi kapcsolatokban. S ha úgy érzi, ezt nem tudja megadni gyermekének, vagy nem bízik abban, hogy ezt sikerül megadnia gyermekének, vagy nem bízik abban, hogy ezt sikerül megadnia, félő, hogy állandó feszültséggel (ha nem szorongással) fog élni, nem tud nyugodtan szembenézni önmagával, mert nem tudja elég jó embernek érezni önmagát, s ebből már következik, hogy a társához is csak feszültségek kíséretében tud fordulni.

Persze, ha olyan társat érezhet maga mellett, aki nem követelőző, hanem segíti, támogatja majd őt ebben a családfői felelős szerepében, akkor a közös bizakodás légkörében hamarabb teret kaphat az öröm és a büszkeség. Talán ez a nyomasztónak megélt felelősség lehet az egyik fő forrása a férfiak apa szereptől való félelmének. S ez mindjárt le is fékezheti azt a természetes örömöt, büszkeségérzést, hogy a saját élete folytatását, alkotó élete továbbvitelét láthassa meg a kis újszülöttben.

A bejegyzés trackback címe:

https://baba-mama-mania.blog.hu/api/trackback/id/tr342981219

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása