Baba-Mama

Tippek a gyerek neveléshez kismamáknak!

Naptár

május 2020
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Friss topikok

Fitball

2011.06.20. 22:15 - F.Andikaa

Címkék: torna

Miért jó a fittball?

 • A labdán ülve könnyen kivitelezhető a gerincoszlop helyes tartása.
 • Használata közben maximálisan óvjuk a csont-ízületi rendszert.
 • A fitball valóságos balzsam a fájó derékra, hátra, mivel folyamatosan korrigálja a gerincre, porckorongra ható erőket.
 • A labdán ülve törzsünk szinte minden izomzata folyamatosan mozgásban van, egyensúlyoz, ezáltal erősödik (dinamikus ülés).
 • A labdán való aerob edzéssel fejleszthetjük állóképességünket.
 • Elősegíti a zsírégetést, vagyis hatásos fegyver a narancsbőr elleni harcban.
 • A Pilateshez és jógához hasonlóan a fitball edzésekkel is fejleszthetjük a test rugalmasságát, hiszen számtalan nyújtógyakorlatra ad lehetőséget a labda.
 • A fitt-labda rendszeres használata segít megelőzni a csontritkulást.
 • Kis találékonysággal változatos gyakorlatok végezhetőek vele, így a fitball-edzés üde színfoltot jelenthet eddigi edzés rutinunkban.
 • Könnyen elsajátíthatóak a gyakorlatok, így azok otthon is végezhetőek, akár olvasás, tévézés közben is.
 • Főként a terhesség harmadik negyedében már nagyon kényelmetlen lehet a széken való ülés. Üdítő váltást jelenthet, ha inkább a fitt labdán csücsülünk.
 • A szülés óráiban is segítséget nyújthat. Ma már a legtöbb baba-mama-barát kórházban fellelhető a labda és sok kismama szívesen is ringatózik rajta vajúdás közben.
 • Végül, de nem utolsó sorban: puhább felületet biztosít a popsinak, így kényelmesebb rajta az ülés.

tippek a baba mama úszáshoz

2011.06.20. 22:07 - F.Andikaa

Címkék: babamama úszás

Ha a szülő úgy gondolja, hogy "babaúszásra" viszi gyermekét, fontos néhány dologról informálódni:

Az úszómozgás mint mozgásforma, és annak szerkezeti egyszerűsége, hasonlít a kisded kúszó - mászó mozgásához. Ezért már csecsemőkorban, elkezdhető a vízhez szoktatás. A fejlődés előrehaladtával és a rendszeres uszodai foglalkozásokkal már alacsony életkorban elérhetjük a vízhez szoktatáson keresztül az úszómozgást megközelítő egyes részmozgásokat, mozgásformákat. Kisgyermekeknél 3 éves korig, az ideg - izom koordináció még nem kellően érett, ebben az életszakaszban nagymértékű fejlődésen mennek keresztül.

Mi az a búvárreflex, hány hónapos korig tart?

Bár a csecsemők légzés visszatartása sokkal kifejezetebb - ha az arcukat víz éri -, reflexszerűen zárják el külső orrnyílásukat, szájukat. Ez a reflex hónapok múlva tompul, majd leépül. Gyermekorvosok és szakemberek sem tudták még meghatározni a búvárreflex tompulásának majd leépülésének az időpontját, általános vélemény, hogy ez az időpont, 3-6 hónapos kor között van. A babák nyitott szemmel, és szájjal merülnek a víz alá, de erre más élettani adottságok vonatkoznak.

 Otthoni felkészülés:

A medencés úszás előtt ajánlott a víz hőfokát csökkenteni. Az otthoni testhőmérsékletű fürdővizet fokozatosan lehet hűteni úgy, hogy fürdés után "hideg foltot" alkalmazunk. 1 - 1 fokkal lehűtjük, majd a baba testével megkavarjuk a vizet. 3 hónapos korra, érjük el a 30 - 31 fokot, ami ideális hőfok a baba testének.

 Később is elkezdhető:

A búvárreflexnek a későbbiekben - azaz nagyobb babáknál - a vízhez szoktatásban nincs szerepe (7, 8 hónapos kortól). Ennek ellenére nem kell attól tartani, hogy a már leépült reflex miatt nem kezdhető el a babaúszás. Minden babánál elkezdhető 1 éves korig. Az imitált merülésekkel ugyanazt az eredményt érjük el, csak nem olyan látványosan és valamivel később, mint a 3, 4 hónapos babáknál. 7, 8 hónapos csecsemőnél már a tudatos légzést kell tanítani.

baba mama úszás

2011.06.20. 22:05 - F.Andikaa

Címkék: babamama úszás

A babákat 3 hónapos koruktól vihetjük ún. babaúszásra, de már ezt megelőzően otthon elkezdhetjük a felkészülést a későbbi tanfolyamra. Ha a "babaúszást", mint programot jól képzett szakemberek megfelelő gyakorlattal végzik, úgy hasznosnak tekinthető akár prevenciós jelleggel, akár korai fejlesztés céljából.

 A babaúszás általános célja a speciális motorikus fejlesztés, a szociális viselkedés javítása és a gyermek pszichikai-fizikai fejlődése. Az anyával és/vagy apával történő úszás előterében mindig az öröm áll. A vízi foglalkozások alatt a szülő és a gyermek fontos közös tapasztalatokat gyűjthetnek a kommunikáció, a bizalom, a szeretetteljes kapcsolattartás terén.

 A babaúszás a gyermeket gyakran előnyökhöz juttathatja a testi-szellemi fejlődés terén kortársaival szemben. A pozitív hatások megmutatkozhatnak a vérkeringésben, a tüdőteljesítményben, fokozza az izmok erejét és a gyermek szociális fejlődése és magatartása is kedvezően befolyásolható.

 A vízben való mozgás egy korai koordinációs és ügyességi kihívás. A gyermek egyensúlyérzékelése könnyedén fejlődhet a majdnem súlytalan állapotban. A víz ideális közeg számukra.

 Egyéb kedvező hatás, hogy a babák mélyebben és nyugodtabban alszanak a fizikai terhelés után, megelőzhetők a mai társadalomra jellemző gyakori testtartási hibák, fejleszthető a központi idegrendszer, valamint a fertőzésekkel szembeni ellenálló képesség is fokozódhat.

Tippek a terhestornához

2011.06.20. 21:45 - F.Andikaa

Címkék: torna

Mielőtt hozzáfognál, fel kell mérned, hogy milyen szinten állsz jelenleg. Ha eddig nemigen törődtél a tornával, nem most kell belefognod a sportokba. Ha előtte rendszeresen űztél valamilyen sportot, azt kisebb változtatásokkal elvben folytathatod, de a legtöbb terhes nő nem tudja (de nem is kell!) olyan intenzitással végezni a gyakorlatokat, mint teherbeesése előtt. Ha eddig nem tornáztál, akkor sincs minden veszve. Van néhány dolog, amit terhesen is csinálhatsz, pl. gyaloglás, úszás és terhestorna. A lényeg az, hogy viszonylag könnyen végezd a gyakorlatokat és mindig figyelj a tested jelzéseire. Alapszabály, hogy a pulzusod ne haladja meg a 140-et. Túl meleg időben sem szabad edzeni, a test hőmérséklete kihat a babára. Különösen, ha hányingered van, ne tornázz túl sokat!

Felkészülés
Rendszeresen kell tornázni, így lesz a leghatásosabb. Heti 3-5 alkalommal 20-30 perc torna az ideális. Mindig jól melegíts be és befejezésül lazíts! Bőven legyen ivóvized! A megfelelő ruházat nagyon fontos - bő, kényelmes ruhát vegyél fel, olyan melltartót, ami megfelelően tart.

Egyensúly-érzék
A negyedik hónap után változik a tested gravitációs középpontja, könnyen elveszítheted az egyensúlyérzékedet. Bár a baba nagyon biztonságos helyen van, legjobb védelem a megelőzés!

Ne hátonfekve!
A negyedik hónap után, háton fekvésnél a méh súlya elnyomhatja a mögötte futó fő vérszállító ereket. Ezáltal csökken a babához eljutó vér (oxigén) mennyisége. A legtöbb nő el is szédül, ha sokáig fekszik a hátán. Tehát, a háton fekvést jó elkerülni, nemcsak torna közben.

Ne ugráljunk!
A terhesség előrehaladtával csökkentsd a gyakorlatok intenzitását! Ha kevesebbet is tornázol, a megnövekedett súllyal ugyanolyan keményen fogsz dolgozni. Az utolsó harmadban el kell hagyni az ugrálós, futós gyakorlatokat. A túl sok ugrálás amúgy sem jó az ízületeknek és csontoknak, de főleg nem a terhesség alatt. A tested ilyenkor egy relaxin nevű hormont termel, amely meglágyítja a porcokat, ezzel segítve a csontoknak eltávolodni a szülésnél. Ez egy nagyon jó dolog, de emiatt nagyobb az esélye a sérüléseknek az ugrálós gyakorlatoknál.

Ne dolgozd túl magad!
Ha túlságosan megizzadsz, a tested melege rossz hatással lehet a babára. Mindig igyál sok vizet a torna előtt, alatt és után is! Ha bármi fáj, vagy csak kényelmetlen érzés, azonnal hagyd abba a tornát!

Megállás azonnal!!!
ha
-fájdalmad, görcseid vannak,
-szédülsz,
-fáj a fejed,
-kifogytál a levegőből,
-megkeményedik a hasad,
-vérezni kezdesz,
-túlságosan felgyorsul a szívverésed
(általában 140-es pulzusig mehetsz, de ez néhány nőnek már túl magas érték, ezért van egy egyszerű beszéd-teszt - egyszerűen, ha már nem tudod folytatni a beszélgetést, miközben tornázol, túl sokat dolgoztál.

Mikor kezdhetsz újra a szülés után?
Normál szülés után ez általában 4-6 hét, császármetszés esetében 6-8, de megintcsak beszélj az orvosoddal, mielőtt hozzáfogsz a rendszeres edzéshez!

terhestorna

2011.06.20. 21:40 - F.Andikaa

Címkék: torna

Mielőtt a gyakorlatokhoz kezdenél, olvasd el a következő jó tanácsokat!
Mindig kérdezd meg az orvosodat, mielőtt belefogsz egy edzésprogramba!

A terhestorna
Évekig azt tartották, hogy a terhes nőnek kilenc hónapot ágyban kell töltenie. Az orvosok attól féltek, hogy az aerobik, vagy a kocogás árthat a magzatnak, így még a legaktívabb élsportolóknak is pihenést javasoltak. Szerencsére, ma már más a helyzet. Rájöttek, hogy a terhesség alatti torna hozzásegít a könnyebb, rövidebb vajúdáshoz és szüléshez, kisebb lesz az esélye a császármetszésnek, gyorsabban felépül a mama szülés után, és hamarabb visszanyeri eredeti formáját. A torna csökkentheti a depressziót, vagy ingerültséget. A mindennapi gyakorlatok segítik a vérkeringést és jobban alszol éjjel. Nem beszélve arról, hogy egészségesebbnek érzed magad végig, a terhesség alatt. Egy kísérlet során, 500 terhes nő közül, azoknak, akik tornáztak, egészségesebb, erősebb szívű babái születtek. Ugyanezeknél a nőknél, a szülőszobán eltöltött idő egyharmaddal rövidebb volt - 65%-uknál kevesebb, mint négy óra. A torna a legjobb módja annak, hogy megőrizd alakod és jól érezd magad. A legtöbb nőnél ez így marad a terhesség alatt is. A tested változásai ellenére továbbra is szükséged van a testmozgásra.

Kevesebb torna, vagy orvosi ellenőrzés szükséges azoknak, akiknek:
-szívproblémája,
-magas vérnyomása,
-súlyproblémája (túl súlyos, vagy túl sovány),
-izom-, vagy izületi problémája van,
-volt már koraszülése,
-volt már vetélése,
-sokadik terhessége a jelenlegi,
-vérzései vannak.
Minden esetben meg kell kérdezned az orvost, hogy végezhetsz-e gyakorlatokat!

A szülés három szakasza

2011.06.20. 21:37 - F.Andikaa

Címkék: szülés

AZ ELSŐ SZAKASZ:

A méhszáj elkezd tágulni. Segít, ha a mama járkál, talpon van, így a baba fejének nyomása is tágítja a méhszájat. A méhszájnak kb. 10 cm-esre kell nyílnia ahhoz, hogy a baba elindulhasson a szülőcsatornában.

A MÁSODIK SZAKASZ:

A baba világra jön. A baba feje nyomhatja a végbeledet, amitől olyan érzésed lehet, mintha WC-re kéne menned, de ezzel most nem kell törődnöd! Csak nyomj, amikor kell, és gondolj arra, hogy minden nyomással egy kicsit közelebb kerülsz a baba világrajöttéhez. Átlag 1-2 órát tart, míg a baba feje megjelenik, ilyenkor az orvos/szülésznő szól, hogy hagyd abba a nyomást, segít tágulni, hogy ne történjen szakadás a gáton. Aztán egyenként megjelennek a baba vállai, majd egy csúszással kint lesz az egész teste, és a karodba foghatod a babádat. Mikor a köldökzsinór már nem pulzál, elvágják.

A HARMADIK SZAKASZ:

A baba után nem sokkal megszületik a méhlepény. Ez fájdalmatlan, és az orvos lehet, hogy felajánl egy injekciót, ami felgyorsítja a folyamatot. Ezután készíti el az orvos a szükséges varratokat.

A szülés megindulásának jelei

2011.06.20. 21:36 - F.Andikaa

Címkék: szülés

A nagyon gyakori kérdésre -"Honnan tudom majd, hogy megindult a szülés?"- nincs olyan egyértelmű válasz, ami mindenkire ráillene. Mégis, az itt felsorolt korai tünetek a segítségedre lehetnek abban, hogy felismerd, ha eljött az idő.
Senki nem tudja megmondani előre, hogy mikor fog szülni, sem azt, hogy meddig fog vajúdni. A számok alapján az első gyermekes nők 12-16 órát, a többedik gyermekesek 6-8 órát vajúdnak. Ezek csak körülbelüli adatok, a vajúdás és szülés mindenkinél másképp zajlik le.

Könnyebbedés

Ahogy közeledik a szülés napja, érezheted, hogy a baba feje lesüllyed, rögzül a medencében. Ez megkönnyíti a légzést, ugyanakkor több nyomás nehezedik a hólyagodra, így többet kell majd WC-re járnod. A többedik terheseknél a könnyebbedés csak közvetlenül szülés előtt következik be.

A nyákdugó kilökődése

A nyákdugó kevés véres-kocsonyás váladék formájában kilökődik, amikor a méhszáj tágulni kezd. Ez nem azonos azzal, mikor a magzatvíz elfolyik, ilyenkor a baba még a magzatburok biztonságában van. Bár ez egy korai jele a szülés megindulásának, még több napod, sőt akár 1-2 heted is hátra lehet a szülésig! Mint bármikor a terhesség folyamán, ha vérzést észlelsz, azonnal beszélj az orvosoddal!

Összehúzódások

Már lehet, hogy érezted a Braxton-Hicks összehúzódásokat (fájdalmatlan, általában 20 percenként jelentkező méhösszehúzódás, a méh felkészülése a szülés közbeni méhösszehúzódásokra). Ha bizonyos rendszerességgel jelentkeznek, érdemes elkezdeni mérni az időtartamukat az egyik elejétől a következő elejéig. Mérd az összehúzódásokat egy órán keresztül, és jegyezd le az erősségüket, időtartamukat. Ha szabályos időközönként jelentkeznek, hívd fel az orvosodat, vagy a kórházban a szülésznőt, olvasd fel neki a "jegyzeteket", és ő megmondja, mikor menj a kórházba. Azok az összehúzódások, amelyek 5 percenként jelentkeznek, 40 másodperc hosszúak és egyre erősödnek, legalább egy órán keresztül, általában azt jelzik, hogy ideje bemenni a kórházba.

A magzatburok repedése

A babát védő magzatburok a vajúdás folyamán bármikor megrepedhet. A nők csupán 10%-ánál történik ez a korai szakaszban, úgyhogy nem kell ezt megvárni az orvos/kórház felhívása előtt. Ha megtörténik, elfolyhat a magzatvíz egy erős sugárban (mintha bepisilnél), vagy csordogálhat cseppenként. Ha elment a magzatvized, azonnal hívd az orvost/kórházat, ne ülj kádba és ne élj házaséletet, mivel ezek fertőzést juttathatnak a méhbe. Zuhanyozni szabad az orvos engedélyével. Az orvos azonnal be fog hívni a kórházba, mert a babát már nem védi a magzatburok a fertőzésektől. A szülés ezután általában 12 órán belül megindul, vagy meg kell indítani.

Tippek mosható pelenka használathoz

2011.06.20. 21:32 - F.Andikaa

Címkék: pelenka

A brit kormányzat fent említett adatai bizonyították, hogy jelentős széndioxid-kibocsátás csökkenés érhető el az újrahasználható pelenkák használatával.

Nem hagyható figyelmen kívül viszont, hogy a környezeti hatások jelentős része a pelenkavásárlást követő felhasználáson is múlik. Ha főzve mosunk, öblítünk, géppel szárítunk és vasaljuk a pelenkát, akkor nem csökkentjük a széndioxid-kibocsátást. Ennyi erővel akár fölösleges is áttérni az eldobhatóról.

Ahhoz, hogy mosható pelenka használatával elérjük a 40%-os CO2-kibocsátás csökkenést, a következőkre figyeljünk:

 • Használjunk „A” energiahatékonyságú mosógépet.
 • Teljes töltettel használjuk a mosógépet, 60 C°-nál nem magasabb hőmérsékleten.
 • Mosás előtt szárazon tároljuk a használt textilpelenkákat egy fedeles vödörben, amelybe illóolajat csöpögtettünk.
 • Használjunk öko-mosószerek, és kerüljük a mesterséges fertőtlenítőt, öblítőszert, mert csökkentik a textil nedvszívó képességét.
 • Használjunk mosható betétet és törlőkendőt.
 • Kerüljük a gépi szárítást.
 • Ne vasaljuk a pelenkát.
 • Használjuk a mosható pelenkát több gyerekünkön is, vagy adjuk tovább.

A brit Környezetvédelmi hivatal szerint újrahasználható pelenkák 2 és fél éves használata során 200 kg szén-dioxidot spórolhatunk meg, ami megfelel egy autó szén-dioxid kibocsátásának 1100 kilométeren.

praktikus és nem javasolt babaruhák

2011.06.20. 21:28 - F.Andikaa

Címkék: praktikák

Body
Ez az alap. Ez érintkezik folyton a baba bőrével. Vastag, de rugalmas pamut anyag, az ujja végén a varrás sem nagyon merev. az újszülött méretben (0-tól 3 hónapig, vagy 56-62-68-as számozású méret) praktikus az átlapolós, később a nyaknál patentos. Rövid, vagy hosszú ujjú, nem trikó fazon.

nadrág
Első 6 hónapban kantáros (védi a derekát akkor is, ha a pulcsi felcsúszik), vállnál patentos, és a lábnál a belső varrásnál is patentos, a könnyű pelekázás miatt, vagy végig elöl patentos. Plüss, vagy 100 % pamut anyagú.

pulóver, kiskabát
Elöl végig patentos (vagy oldalt végig patentos, vagy átlapolós), fél éves kortól nyakrésznél (vállnál) patentos, tiszta pamut vagy plüss. Első fél évben nem kapucnis, és nem magas nyakú. Deréknál nem bővülő (nem harang) alakú. Előny, ha leér a gyerek fenekének aljáig.

kezeslábas
Alváshoz elég a rugalmas pamut, hűvös időben plüss, vagy bébipolár.  Hosszú ujjú, az ujj varrása rugalmas. Első fél évben zárt lábfejű, vagy gumis végű a lábrésznél. (nem a sima gatyagumira gondolok). Természetesen ez is végig patentos.Nagyobb korban lehet cipzáras. egyenes vonalú, fenék résznél nem bővül.

Zokni
A gumi nem szorítja a bokát, nem hagy nyomot a bőrön. Mindig megfelelő méretű, pamut.

Cipő
Mindenhol puha, az éghajlatnak megfelően vastag, a bokánál jól rögzíthető. A legjobb, ha a bokánál is meg lehet kötni cipőfűzővel. Amikor a gyerek mozgékonnyá válik, járni kezd a lábán, érdemes átváltani félcipőre és tépőzárra, de a lábon járós időszakról, és az ekkor megfelelő cipőről sok cikk szól.

Sál
Megfelelő hosszúságú, nem érdemes megvenni a jó hosszút, hogy majd belenő. Rugalmas

sapka
Mindenhol rugalmas anyagú, áll alatt megkötős, fülrésznél füllel rendelkező. Praktikus, ha mindenhol a fejhez simul.

Overál
Kapucnis, zárt lábas, a cipzár végét ruhaanyag védi a bőrrel való érintkezéstől, vagy végig patentos.. Esőálló, az ujja vége gumis. Elöl záródik, nem lábzsákos.

Hálózsák
Pamut, elöl vagy oldalt patentos, fél éves kortól lehet cipzáros. Télre vastag, nyárra vékony kell. Ujjatlan.

Pléd

Kell egy közepesen nagy vastag polár a kiságyba, pisifelfogónak (mert ha a matrac nedves lesz, akkor elég érdekes lesz utána altatni a gyereket), és kell egy az utazáshoz, télen. Kell két közepesen nagy (felnőtt törölkőző méretű) vékony, puha pamut takaró, mindenféle használatra.

Törölköző
Puha frottír, jó nedvszívó, a legkisebbnél nagyobb méret (két méret van a babáknak), kettő darab. Lehet jó minőségű felnőtt törölköző is, de a babáknak készült négyzet alapú hasznosabb forma.

Nem hasznos ruhadarabok:

szoknya
szoknyaruha
szőrös kabátok
műszálas anyagok

Bodynál:
Vékony, olcsó anyagok, amik két mosástól kinyúlnak. Körben levarrott nyakúak, amik egy idő után megszorulnak a fejen, ami gyorsan nő. Átlapolt vállúak, amik szintén kinyúlnak elég hamar. Hátul gombolósak, hátul patentosak. Szükülő ujjúak, amik merevre vannak levarrva. Trikó fazonúak, amik télen kevesek, nyáron pedig póló alá feleslegesek, póló helyett meg csak arra jók, hogy leégjen a gyerek válla a napon.

Nadrág
Levarrt lábúak, hátul patentosak, gombosak, műszállal kevertek. Egyáltalán, a gombok mindig minden ruhánál meghosszabbítják az öltözködést. Gatygumis szárúak. Fenék résznél szélesedők.

Pulóver
kötött, gombos, cipzáras vagy teknősnyakú fél éves kor alattinak, rövid állású, lefelé szélesedő (könnyen felcsúszik). Kapucnis, ami mindig útban lesz, mert nem véd úgy mint a sapka, sőt leginkább sehogy sem véd.

Kezeslábas
Akárcsak az előzőeknél.

Cipő
merevebb talpú, kemény varrású, boka alatti záródós, gatyagumis, az utcai cipő könnyen átázik, vagyis sima pamut vagy kötött.

Sapka
merev, bizonyos részei merevek, vicces formájú, nem alkalmazkodik a fejhez, nem védi a fület, Nyáron nem védi a szemet, mert a karimája túl lágy anyagú, vagy/és könnyen lefújja a szél a fejről.

Zokni

Nem jó a szoros gumírozású, ami nyomot hagy a gyerek lábán, de a laza gumis is rossz, mert folyton lecsúszik, elveszik.Pléd


felnőtt méret, túl kicsi méret

Elválasztódás 6 lépésben

2011.06.17. 15:12 - F.Andikaa

Címkék: szoptatás

Elválasztódás - elválasztás - egyre gyakrabban hallunk erről a két fogalomról. Mindkettőnek az a lényege, hogy a folyamat kezdetén még szopik a kicsi, a végén pedig már nem. A különbség mégis óriási!
Ha eltökélt szándéka az édesanyának, hogy meghatározott időben véget vessen a szoptatásnak, az a leghelyesebb, ha fokozatosan jár el. Kettő-négy hetente (attól függően, mennyire sürget az idő) kihagy egy szoptatást, helyette mással kínálja a kisbabát. Így olyan lassan csökken a termelődő tej mennyisége, hogy az édesanyának sem okoz panaszt, és a kicsinek is bőven van ideje, hogy alkalmazkodjon a változásokhoz. Ezt nevezzük elválasztásnak, ezt a folyamatot egyértelműen az anya irányítja.
Elválasztódás esetén a leglényegesebb különbség, hogy a folyamat szinte magától megy végbe, különösebb irányítás és beavatkozás nélkül, akkor, amikor a gyerek éretté válik erre, és amikor már nincs szüksége a szopásra. Az anyának és a gyereknek is előnyösebb ez a megoldás, ezért, ha csak körülményeink, lehetőségeink engedik, érdemes ezt az utat választani. Lássuk, hogyan is történik mindez!

Első lépés
Ha elmúlt hat hónapos a baba, szoptatás után (nem helyette!), naponta egyszer, általában délben, megkínáljuk egy kis gyümölccsel vagy zöldségpéppel. Ha szívesen fogadja, eleinte az egyik szoptatás után, majd később egy másik szopi után is megkínálhatjuk néhány falattal. Elkezdett ismerkedni az ízekkel, a kanalazással! Lehet, hogy először nem lesz nagyon lelkes, előfordulhat, hogy még hónapokra lesz szüksége a barátkozáshoz, de sebaj. A jó hangulatú étkezés és az egészséges fejlődés feltétele, hogy a baba akkor ehessen, amikor erre valóban szüksége van, és annyit, amennyit szívesen elfogad.

Második lépés
Előbb-utóbb azt tapasztalja az édesanya, hogy egyre többet és egyre szívesebben eszik a kisgyerek szoptatás után. Ennek következtében később fog megéhezni, vagyis a soron következő szoptatás ideje kicsit kitolódik, majd idővel magától el is marad. Közben a baba képességei is fejlődnek! Mind szívesebben próbálkozik az evéssel egyedül. Kézbe veszi, csócsálgatja az ételt, több-kevesebb sikerrel a kanalazással is próbálkozik. Az etetést talán nem kedveli, a tálcán eléje tett falatok közt viszont annál szívesebben válogat! Ahogy nő a szilárd ételek szerepe, úgy csökken magától a tej mennyisége.

Harmadik lépés
Közben, ezzel párhuzamosan egy másik folyamat is zajlik: a világ felfedezése, a kúszás, a járás, a kéz ügyesedése hihetetlenül kitágítja a világot a kicsi számára. Míg az újszülött és a kicsi csecsemő számára jószerével csak szülei arca, a szopizás és legszűkebb környezete létezik, tíz hónapos kor tájékán hatalmas változás tanúi lehetünk, csak győzzük utolérni a kis felfedezőt! Nem csoda, ha már nem sok ideje és türelme marad a szopásra. A nappali szopások ideje jelentősen rövidül, olykor csak pár percre. Csak egy korty, és már szalad is tovább! Sok kisgyerek az éjszakai órákban és a nap nyugodtabb perceiben pótolja a lemaradást. Nem ritka, hogy kilenc-tíz hónapos kor körül igen gyakran szeretne szopni a kicsi éjszaka, és ezt a fárasztó, ám érthető szokását megtartja akár másfél éves koráig is. Gyakori, hogy alvás előtt vagy közvetlenül ébredés után, álomittasan is ragaszkodik a szopizáshoz.

Negyedik lépés
A szoptatás nemcsak táplálás, hanem vigasz, megnyugvás is. Tudja ezt minden igény szerint szoptató anya, és sokszor él is ezzel a lehetőséggel: ő maga kínálja meg a kicsit, hogy elcsendesítse, megnyugtassa. Kényelmes ez így, ám egy idő után akár teherré is válhat. Az elválasztódás folyamán apránként úgy alakítjuk, hogy egyre gyakrabban kínálunk fel másfajta vigaszt, másfajta megnyugvást, figyelemelterelést. Amikor épp unatkozik a pici, vagy fáradt, egy kis összebújás, mesélés, könyvnézegetés is helyettesítheti a szoptatást. Ahogy nő és okosodik a gyerek, egyre inkább vevő lesz a másfajta megoldásokra.

Ötödik lépés
Kettőn áll a vásár - nem lehet ezt elégszer hangsúlyozni! A csecsemő és az édesanya még nagyon szoros testi kapcsolatban élnek, elválaszthatatlanok. A kisgyerek esetében már lassan és fokozatosan lazul ez a kapocs. Néha az anya is úgy találhatja, terhére van bizonyos helyzetekben a szoptatás. Ezek természetes érzések, és ha nem siettük el a dolgot, éppen akkortájt csodálkozunk rá erre a fejleményre, amikor a gyerek is elég nagy ahhoz, hogy megértse, most éppen nem kaphat szopni, várnia kell. Helyzetünktől, körülményeinktől függően bevezethetünk néhány egyszerű szabályt, korlátozást. Például: csak otthon szopizunk, csak akkor szopizunk, ha anya befejezte a főzést, takarítást (kérjük meg őt is, hogy segítsen!). Fontos, hogy egyszerű mondatokban, világosan mondjuk el a kicsinek, amit el szeretnénk érni. Mivel a bizonytalanságot ő is megérzi, bele se vágjunk addig, amíg el nem határoztuk magunkat egy-egy ilyen lépésre. Akkor a fogadtatás is kedvezőbb lesz.

Hatodik lépés
Eljöhet az ideje annak is, hogy bizonyos okokból nemet kell mondanunk. Előfordulhat például, hogy a menstruáció visszatérte után, a vérzés előtti napokban nagyon érzékennyé válik a bimbó. Lehet, hogy kezdetben elég, ha csak annyit mondunk szopi közben: elég volt, most már hagyjuk abba. Ha viszont belül úgy érezzük, inkább egy határozott NEM kívánkozik ki belőlünk, tegyünk így. Hasonlóan alakulhat a helyzet akkor is, ha a szoptatás miatt nem áll vissza a termékenység, és emiatt nem fogan meg a várva várt kistestvér. Sok édesanyát aggaszt az a kérdés, nem okoz-e túlságosan nagy lelki megrázkódtatást kisgyerekének azzal, ha alkalmanként nemet mond. Ettől azonban nem kell tartani, ha valóban olyan fokozatosan megy végbe az elválasztódás folyamata, mint ahogy itt leírtuk. Sőt a személyiség fejlődésének igen fontos lépcsőfoka annak megtanulása, hogy nem történik minden az ő kívánsága szerint. A kis csecsemőt nem kell ilyesmire tanítani, az ő életét még alapvetően ösztönei irányítják. Nagyjából másfél-két éves kortól azt tapasztaljuk, hogy lehet már "beszélni" a kicsivel. Egyre inkább képessé válik mások szempontjainak megértésére, elfogadására, ha nem is mindig könnyen és azonnal. Az ő érdeke, hogy éljünk ezzel a lehetőséggel, és megtanítsuk az egyeztetésre, alkalmazkodásra. Az elválasztódás folyamata remek és természetes alkalom erre.

A dackorszak közbelép!
Nincs könnyű dolgunk, ha a kicsire rátör a toporzékolós korszak. Átmenetileg úgy tűnik, semmiféle határt nem képes elfogadni, és sokszor meglehetősen kellemetlen külsőségek közepette követeli, amit a fejébe vett. Ha a tombolás szoptatással kapcsolatos dolog miatt tört ki, akkor sem kell másként tennünk, mint ha azért toporzékolna, mert nem engedtük padlóra önteni a mézet. Vagyis: őrizzük meg nyugalmunkat, és ne engedjünk! Mutassuk ki szeretetünket ilyenkor is, esetleg öleljük át, vagy hagyjuk békén, amíg lehiggad. Sok vészmadár jegyzi meg ilyenkor: lám-lám, túlságosan kötődik hozzád a pici, nem bír szopi nélkül élni! Az efféle megjegyzéseket jobb meg sem hallani. A hiszti kortünet, s csak annyiban függ össze a szoptatással, hogy akkor és ott éppen ez szolgáltatta az olajat a tűzre. Ha nem szopna, akkor más miatt tombolna. A tanulság csupán annyi, hogy nem célszerű a dackorszak kellős közepén nagyszabású változtatásokba fogni, talán könnyebben előbbre jutunk, ha várunk néhány hetet.

10 ok a három gyermek vállalása mellett

2011.06.17. 15:03 - F.Andikaa

Címkék: gyermekvállalás

Miért is jó nagycsaládosnak lenni? Mik az előnyei és hátrányai, azon kívül, hogy sok gond és mégis nagyon-nagyon boldog emberré tesz? Boldoggá egy életen át. Boldog vagy, mikor megszületik az első, minden megváltozik, mikor megszületik a második, az is felhőtlen boldogság, de mikor a harmadik is megszületik, akkor lesz teljes az élet, akkor megszűnik minden gond, hiszen nincs idő gondolkodni rajtuk és emészteni magunkat, csak gyorsan meg kell oldani és menni tovább.
 

1, Babaillat a háznál

Nincs már otthon apró pelenkásunk és minden babakorú csöppség láttán ellágyulunk? Ez természetes. Ki ne szeretné az illatos nyakacskákat vagy a puha talpacskákat?
Olyan jó lenne megállítani az időt, hogy mindig legyen egy kényeztetni való pici otthon! Máris egy jó érv a harmadik mellett.
Persze célszerű észben tartani, hogy ezek az apró illatos talpacskák egy napon 42-es cseppet sem illatos bakancsba bújnak, de annak is meglesz a maga szépsége.

2, Soha nem késő

A világ afelé halad, hogy a nők egyre később szülnek. Az egykeresős családmodell egyre kevesebb helyen működik, az anyáknak is dolgozni kell. Egyre kevesebb a 35 éves kor alatt először szülő, úgyhogy nyugodjunk meg, senki nem fog a gyermekünk nagymamájának nézni az oviban. Vagyis legalábbis nem csak minket.
Az érett fejjel történő szülésnek is megvannak a maga előnyei: kevésbé izgalmas kérdés már a munkahelyi előremenetel, a bulizás, több türelmünk lesz (jó esetben) kevésbé vágyunk el a gyermek mellől s immáron azzal is tisztában vagyunk, hogy a vele töltött évek visszahozhatatlanok, ezért alaposan ki kell használnunk ezt az időt.

3, Nyitottabbá válunk

A pszichológusok szerint az igazi testvérré kovácsolódás háromnál kezdődik. Mindent meg kell osztani, meg kell tanulni kivárni sorra kerülni. Mi is lenne jobb út a kompromisszumkészséghez és az alkalmazkodó képességhez, ha nem ez?
A nagyok büszkék lesznek a kicsire, és óvják, majd őt bekísérik az oviba s legott ott teremnek, ha az iskolában bántani merészelné bárki is. Egy új gyermek érkezése ünnep mindenkinek, új lehetőségek és örömök forrása.

4, Igazi profik vagyunk már

A klasszikus mondást sokan ismerik, ha az elsőszülött elejti a cumit, akkor átöltöztetjük a gyereket és kifőzzük a cumiját, a másodiknál csak lemossuk a csap alatt, a harmadiknál már csak a kutyát küldjük, hogy hozza vissza a kicsinek…
Rutinosak leszünk, kevésbé aggódunk.
Ismerjük a sírástípusokat, tisztában vagyunk a gyermekbetegségekkel, kívülről fújuk az oltások mellékhatásait. Nem aggódunk, ha a harmadik csemete hetekig kakaón és savanyú uborkán él, mert tudjuk, hogy majd kinövi. Nem beszél még? Addig jó, mert legalább van esélyünk nekünk is szóhoz jutni! Hát nem nagyszerű? Sokkal gondtalanabb és felesleges aggódásoktól mentesebb lesz a harmadik utód kisdedkora.

5, Költöznünk kell?

Miért is kellene? Egyáltalán nincs az sehol előírva, hogy minden gyermeket külön szobában kell elhelyezni. Beszéljük meg jó előre, hogy kivel fog aludni a kicsi. Célszerű az azonos neműeket egy szobába költöztetni, de ez sem szentírás, mindenhol másképp alakítják a körletrendet. Lehet, hogy a bátyus jobban kijön a kishúggal, a nagylánynak meg nagyobb szüksége van az elvonulásra. Az első időkben úgyis velünk alszik egy szobában, később meglátjuk miként alakul a nap ritmusa, melyik testvérhez passzol leginkább alvásban és szokásaiban.

6, Tegyünk a népességcsökkenés ellen

Nem éppen ez fordul meg az anyák 99,5 százalékának fejében, ez azért valószínű, de talán jó érzés, hogy tettünk valamit, amivel segítjük a nemzet fennmaradását és nem mellékesen megnöveltük az esélyét annak, hogy nagy számban szülessenek unokáink. (Ebben persze csak reménykedhetünk, de legalább jó példával jártunk elől.) Tény, hogy sok az egyke, pedig egy, az érettségizettek és az ennél magasabb végzettségű fiatalok körében végzett felmérés szerint – mielőtt belevetik magukat a családalapításba - a leendő szülőknek legalább két gyermek szerepel a terveikben…

7, Állami juttatások

Magasabb családi pótlék, 50%-os térítési díj az óvodában, iskolában. Igénybe vehető a főállású anyaság, amely azt jelenti, hogy 3 vagy több gyerek esetén az anya a GYES lejárta után a legkisebb 8 éves koráig illetve addig, míg a legnagyobb be nem tölti 18. életévét, otthon maradhat a gyerekekkel és a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegével azonos juttatást kap havonta.
Ez szolgálati és biztosított időt is jelent. Emellett nap 4 órát vagy otthoni munka esetén napi 8 órát dolgozhat, de a gyerekek az intézményben napi 5 óránál nem tölthetnek többet…
Létezik családi adókedvezmény és igénybe vehetők az utazási kedvezmények is.

8, Az újrakezdés lehetősége

Ha a második és a harmadik gyerek között netán elváltunk, az új baba egy teljesen más élet lehetőségét rejti magában. Fenekestül felfordul majd körülöttünk minden, de a változások sok jót is hozhatnak: új kapcsolatokat, új barátságokat.

9, Egyterűre váltunk

Párunknak már nem lehet több érve az ellen, hogy lecseréljük öregecske autónkat!
Három gyerekkel az egyterű autók kényelmesek igazán, melyekben hét ülés van s nagy a csomagtartójuk. Ne feledjük: lehet, hogy három biztonsági gyermekülésnek kell helyet biztosítani!
A lényeg, hogy beférjen mindenki: óvodás, kiskamasz, nagykamasz, baba, nagymama, nagypapa, kutya, babakocsi, utazóágy, etetőszék, kiskád, de még a bőröndök is.

10, Édes otthon

Legkisebbünk 8 éves koráig lehetünk otthon úgy, hogy minimális pénzbeli juttatás is jár nekünk az államtól nem szakad meg a biztosítási jogviszonyunk s szolgálati időt is szerzünk. Ha módunk van rá használjuk ki ezt a lehetőséget.
Ma már az internethasználat rohamos fejlődésével nem zárul ránk az ajtó, s a szülői szerepek szigorú férfi-női felbontásának maglazulásával arra is rábeszélhetjük párunkat, hogy vegye át tőlünk egy-egy alkalomra az ügyeletet a népes gyereksereg felett.
  (cikk: Kati )

 

Mosható pelenka, avagy egy környezettudatos döntés

2011.06.17. 14:57 - F.Andikaa

Címkék: pelenka

Nem is hittem volna, hogy milyen sok fajtát, és márkát lehet ma már a piacon kapni. Főleg annak tudatában csodálkozom, hogy az én ismeretségi körömben mi még mindig csodabogaraknak számítunk. Az a tapasztalatom, hogy inkább azok használják, akik a természetességet pártolják. Mint az otthonszülő-, oltásellenes-, hordozókendős anyukák. De miért kell "alternatív"-nak lenni, hogy az ember a mosható pelenka előnyeit észrevegye, értékelje?

Nézzünk pár hasznos információt:

1. Modern!
Ma már nem a tetrapelenkákra kell gondolni, ha a mosható pelenkákról beszélünk, amiket anyáink óriás fazekakben főztek ki, fertőtlenítettek. A 21. században igenis vannak olyan kreatív anyukák, akik kitalálják, megtervezik, sőt le is gyártják a saját pelenkáikat. Természetesen a mai rohanó világban fontos a gyors és minél egyszerűbb használhatóság, a pelenkák gumírozottak, a rögzítést pedig általában tépőzárakkal, vagy patentokkal oldják meg. Mint minden termék piacán itt is vannak nagyobb és kisebb cégek is. Érdemes körülnézni, bárhol is élünk a világban.

2. Természetes!
A mosható pelenkák általában természetes anyagból készülnek, mint a pamut, bambusz vagy kender. De van vékony polárból készült is, ez utóbbi előnye a rendkívül gyors száradás. Számomra nagyon fontos szempont volt, hogy a gyermekem popóját nem műanyagba csomagolom. Már a tapintása után egyértelmű, hogy semmi természetes nincsen az eldobható pelenkákban. Az idei kánikulában pedig ezek a pelenkák csak kedveznek a kórokozóknak.

3. Környezetbarát!
A mai fogyasztói társadalom - tapasztalom szerint - két részre oszlik. Egyik, akit érdekel a környezetvédelem, a másik, akit nem érdekel. Sajnos azokból is nagyon kevés van, akit ugyan érdekel, tudatosan azonban nem akarja feladni a kényelmét. Azonban maradjunk most csak a mosható pelenka témánál. Átlagosan egy gyermek 1 tonna eldobható pelenkát használ fel, amíg eléri a szobatisztaságot. Egy darab eldobható pelenka lebomlásához mintegy 100 év szükséges. Számomra ezek az adatok rémisztőek, hiszen az első eldobható pelenkák még mindig nem bomlottak le teljesen.

4. Költségkímélő!
Egy gyermek átlagosan naponta 5 darab pelenkát használ. Ha 2 és fél évesen szobatiszta lesz, akkor ez idő alatt 4563 pelenkát használ el. Egy darab eldobható pelenka ára átlagosan 45 Ft/db, így összesen 205.335 Ft-ba kerül gyermekünk. Ezzel szemben a mosható pelenkát a testvérek is tudják használni, nem kell őket külön mosni, 60 fokon be lehet tenni a többi ruha mellé. Vasalni kifejezetten nem szabad. Mosásra költségkímélő mosószódát is használhatunk. Tapasztalatom szerint 2-3 naponta érdemes mosni, így 15-20 mosható pelenka tökéletesen elég a mindennapokban.

5. Hamarabb lesz a gyermek szobatiszta!
Sajnos egyre több olyan gyermeket látok, akiket 4-5 évesen még mindig pelenkázni kell. Ennek gyakran az az oka, hogy az eldobható pelenkák annyira magukba szívják a nedvességet, hogy a gyermekben nem alakul az a kényelmetlen érzés, hogy a pelusában van "valami". Ezzel szemben a természetes anyagú mosható pelusok arra késztetik a szobatisztaság korába lépő gyermeket, hogy igenis zavarja a nedves pelus és szól. A tetrapelenkás generációnál már 1 és 2 éves kor között kialakult szobatisztaság.

6. Kedvez a gyermek csípőjének is!
Amennyiben olyan mosható pelust választunk, amelynek erős tartása van, akkor kedvezünk a gyermekünk megfelelő és egészséges csípőfejlődésének is. A mostanában oly gyakran használt terpeszpelusokat is ki lehet váltani mosható pelenkával, két legyet üthetünk egy csapásra.

7. Igény szerint különböző fajták!
Ma már rengetegféle mosható pelenka kapható a piacon. A legpraktikusabbak az úgynevezett All in One pelenkák, ilyenkor külső-belső egyben van, gyorsan át lehet pelenkázni a gyermeket, mi ezeket utazáskor, nyaraláskor szeretjük a legjobban, mert gyorsan cserélhető és rendkívül hamar megszáradnak. A legtermészetesebbek még mindig a pamut pelusok, gyapjú nadrágkülsővel. Azonban már nagyon modern légáteresztő gumibugyik is kaphatók, ezek még egyszerűbben kezelhetőek, mint a gyapjú. Vannak a zsebes pelenkák, melyeknél a nedvszívás fokozható a betétek számával, leginkább éjszakára ajánlott.

Saját tapasztalatom, hogy nálunk sosem volt olyan baleset, hogy a gyermekem nyakig kakis lett volna, amiket sokszor olvasok, hallok. Ha megfelelően beletanulunk az általunk választott mosható pelenka használatának fortélyaiba, akkor ilyen balesetek nem fordulnak elő. Mi kivétel nélkül mindig a mosható pelenkáinkat használjuk, pedig a munkámból kifolyólag rengeteget utazunk együtt. Éjszaka sosem kellett pelenkát cserélni. Lassan 11 hónapos a fiam, még sosem volt pelenkakiütése, és igaz ő az egyetlen mosható pelenkás gyerek a bölcsődéjében, mégis szeretik és nem érzik tehernek a bölcsis nénik.

Nagyon jó tapasztalatokkal és jó szívvel ajánlom mindenkinek a mosható pelenkákat. Védjük a környezetünket! Nem magunk miatt, hanem gyermekeinkért, unokáinkért, ükunokáinkért, akik 100-200 év múlva is szeretnék élvezni a mi kis Földünket!

Az anyatej és a szoptatás előnyei

2011.06.13. 19:40 - F.Andikaa

Címkék: szoptatás

Az anyatej a legideálisabb és legteljesebb táplálék a kisbaba számára. Minden szükséges anyagot megfelelő arányban tartalmaz, és legalább hat hónapos korig kielégíti a kicsi táplálékszükségletét.

 • Az anyatej antitesteket tartalmaz.
 • Ezek segítenek megvédeni a kisbabát a fertőzésektől, erősíti immunrendszerét.
 • A kutatások kimutatták, hogy az anyatejjel táplált csecsemők egészségesebbek, kevesebb gyomor-bélrendszeri, légzőszervi megbetegedéstől és középfül-fertőzéstől szenvednek.
 • Az anyatejjel táplált kisbabáknak ritkábban van székrekedése és pelenka okozta bőrgyulladása.
 • Az anyatej védhet az allergiás megbetegedések, pl. az asztma és az ekcéma kialakulása ellen.
 • Az anyatej hőmérséklete megfelelő, mivel közvetlenül kerül az anya emlőjéből a babára. Azonnal adható és nem kerül semmibe.
 • Mennyisége a kisbaba igényei szerint változik a nap folyamán.
 • A szoptatás során anya és gyermeke különleges közelségbe kerül egymáshoz.
 • Ha ökológiai oldalról nézzük, nincs pazarlás vagy energiaveszteség, mint a mesterséges táplálásnál.
 • A szoptatás elősegíti a méh gyorsabb összehúzódását, eredeti méretének visszanyerését.
 • A terhesség során kialakult zsírfelesleg felhasználódik az anyatej termeléséhez.
 • Néhány tanulmány szerint a szoptatás később csökkentheti a mellrák kialakulásának esélyét.
 • Feltehetően az állkapocs izmainak erősebb igénybevétele miatt a szoptatott csecsemők fogai jobban fejlődnek.
 • Az anyatej az idegrendszer érését segítő anyagot tartalmaz.

Hány éves korban a legjobb szülni?

2011.06.13. 19:35 - F.Andikaa

Címkék: szülés

Több érv is szól amellett, hogy a 18-32 év közötti idő a legalkalmasabb szülésre. Pszichológiai megfontolások alapján a 18 év alattiak még nem eléggé érettek szellemileg a gyermeknevelésre, így túl nagy megterhelést jelenthet számukra – az egész családra és így a gyermekre is - a terhesség, a szülés, a gyermekágy és nem utolsósorban a gyermeknevelés. A megterhelést illetően az idősebbekre is lányegében ugyanez vonatkozik, bár ők nem éretlenek, de magasabb koruk miatt nehezebben bírják a gyermekneveléssel járó fáradalmakat.

Orvosi megfontolások igazolják, hogy sem az anyára, sem a gyermekre nézve nem ideális a túl fiatal vagy a túl idős kor. A kor előrehaladtával a szülés veszélye is nő, amit az is igazol, hogy 35 év felett az anyai halálozás háromszorosa a 25 éves szülőkénél, a magzati halálozás pedig a kétszerese. Ehhez járul még az a tapasztalat, hogy az idősebb nők gyakrabban hoznak világra fejlődési rendellenességgel született gyermeket. Különösen vonatkozik ez arra az esetre, ha az idős nő először szül.

Hogyan készülnek a gyermekvállalásra a férfiak?

2011.06.13. 19:23 - F.Andikaa

Címkék: gyermekvállalás

Férfi szemmel...

Egy szoros, meghitt kapcsolatban mindkét felet foglalkoztatja valamilyen módon, hogy a „szerelemnek a gyümölcse” is beérhet előbb utóbb, de erről férfi módra keveset beszélnek. Bizonyára mindenkinek vannak tippjei a saját párjára vonatkozóan, hogy milyen vágyak, fantáziák élnek benne majdani családjáról, apa szerepéről, gyermeknevelésről…

Vagy fogalmunk sincs róla? Ideje odafigyelni, milyen elejtett megjegyzéseket tesz családi, baráti, munkahelyi közegben… Ezekről megfelelő időben és hangon lehet majd tovább beszélgetni. De nem kell megijedni, ha csak lassan közelítenek egymáshoz a nézeteink.


Minden férfi nagyon egyedi, „párját ritkítja”,        ezért a megértésük nagy odafigyelés, időt, sőt ráhangolódást igényel. Mégis, néhány általános jellemző ismeretében talán sikerül hamarabb rátalálni a mi párunk észjárására, és így a ráhangolódásra, megértő elfogadásra.

A férfiak elsősorban azt a felelősségteljes nyomást érzik át, hogy a gyermek számára nekik kell az alapvető biztonságot megteremteniük: szerető anyát, kenyeret, s a feje fölé földelet. Ez óriási nyomás, lelki teher az olyan férfin, aki komolyan veszi a saját szerepét az emberi kapcsolatokban. S ha úgy érzi, ezt nem tudja megadni gyermekének, vagy nem bízik abban, hogy ezt sikerül megadnia gyermekének, vagy nem bízik abban, hogy ezt sikerül megadnia, félő, hogy állandó feszültséggel (ha nem szorongással) fog élni, nem tud nyugodtan szembenézni önmagával, mert nem tudja elég jó embernek érezni önmagát, s ebből már következik, hogy a társához is csak feszültségek kíséretében tud fordulni.

Persze, ha olyan társat érezhet maga mellett, aki nem követelőző, hanem segíti, támogatja majd őt ebben a családfői felelős szerepében, akkor a közös bizakodás légkörében hamarabb teret kaphat az öröm és a büszkeség. Talán ez a nyomasztónak megélt felelősség lehet az egyik fő forrása a férfiak apa szereptől való félelmének. S ez mindjárt le is fékezheti azt a természetes örömöt, büszkeségérzést, hogy a saját élete folytatását, alkotó élete továbbvitelét láthassa meg a kis újszülöttben.